CV

Dansk statsborger, f. i Buenos Aires, Argentina.

Søn af komponist, forfatter, skuespiller, filminstruktør –og producent José Bohr og hustru musikpædagog, journalist Bertha Aratuz..

Udgået fra The Grange School, Santiago de Chile 1960. Studier ved :Arkitektskolen, Det Katolske Universitet, Santiago fra 1961; Arkitektskolen Madrids Universitet og Den Nationale Filmskole i Madrid, fra 1964.              Sprog: spansk, engelsk, dansk, norsk, fransk, italiensk, portugisisk.

Professionel debut som iscenesætter i 1964 i Santiago de Chile med Enetime ag Eugene Ionesco of Asker af  Samuel Becket, og i Madrid med Enetime og Den Skaldede Sangerinde af Ionesco.

Grundlægger af El Nuevo Teatro Experimental, Madrid 1966, med opsætning af nye dramatiske værker av bl.a. Giovaninetti, Tardieu, Beckett, Obaldia, Pinter og Ionesco.

Instruktør ved Nationalscenerne i Spanien og ved Radio og TV fra 1967, med opsætning af klassikere som Lope de Vega, Calderon, Racine og Corneille, musicaler, operetter og moderne klassikere som Ostrowsky, Behan og Adrien.

Etableret og eksperimenterende teater og turné i Spanien 1968-71; filmarbejde i Madrid fra 1971; teaterseminarer for Den Franske Kulturtjeneste i Madrid og Barcelona; journalistisk virksomhed fra 1969 for Radio, TV og dagspresse i Spanien og Argentina; foredragsvirksomhed, teaterarbejde og seminarer i Frankrig, Italien, Holland, Danmark og Norge; TV produktion for Kanal 13 i Argentina; kulturpolitisk aktivitet i Chile og Argentina og turnévirksomhed i Latinamerika til 1972. 

Div. bearbejdelser og dramatiseringer, bl. a. En Galmandsdagbog, af Nikolai Gogol og En Drøm om Frihed, af Pablo Neruda; radio –og tv-manuskripter om fransk, italiensk, spansk og latinamerikansk dramatik; essays om teaterteknik og sociokulturel politik, filmmanuskripter.

Etablerede sig i Danmark i 1972. Seminar for Boldhus Teatret, Kbh.; lærer ved Den Danske Filmskole 1972-73; lærer i drama og instruktør ved Det Kgl. Operaakademi fra 1973.

Kunstnerisk Leder af Den jyske Opera (Landsoperaen) 1978-81. 

Chef for Aalborg Teater, Den Nordjyske Landsdelsscene, 1981-85. 

Direktør og Kunstnerisk Leder for Festspillene i Bergen 1985-88.

Medlem af styret for Den Europæiske Association af Musikfestivaler, Genève fra 1986. Freelance indenfor teater og kulturformidling siden 1988.

 

Opsætninger for teatre, radio og TV i Danmark:

Det Kongelig Teater: bl.a. operaerne Faust af Gounod, Cosi fan Tutte af Mozart, Den Gale Konge af Maxwell Davies, Den Hellige Kommunion af Arrabal/Werner, La Traviata af Verdi, og dramaerne Dåseåbneren af Lanoux, En Drøm om Frihed af Neruda, De Fire Små Piger af Picasso.

Odense Teater: Fruen på Sark af Douglas-Home .

Den jyske Opera: bl.a. Boccaccio af von Suppe , Hertug Blåskægs Borg af Bartok, Zigeunerbaronen af Strauss, Figaros Bryllup af Mozart, Cavalleria Rusticana af Mascagni, Bajadser af Leoncavallo, Den Glade Enke af Lehar, En Nat i Venedig af Strauss.

Det Ny Musikteater i Kbh.: Romeo og Julie av Shakespeare/Prokofieff, musicalen Radiserne af Strauss/Gerner, Skrøbeligt –pas på! af Ernotte/Tiber

Amager Scenen i Kbh.: Musicalen Annie.

Privat Teatret i Kbh. og turne: God Nat, Mor av Marsha Norman, Gertrude Stein av Marty Martin, og farcen Enden på Komedie.

Gladsaxe Teater i Kbh.: Musikkens Vogter, av Ernotte/Tiber

Aalborg Teater: Musicalerne Ta’ med til Hollywood! og  Ikke nu –men nu! samt  Når Engle Danser af Cole Porter , Lysistrate af Aristofanes, Huset med de Syv Balkoner, af Casona.

Danmarks Radio og TV: Livet er Drøm af Calderon , Bris/Collage K  af Lambert , Der Blev Skabt Så Meget -opera av S.E. Werner, En Drøm om Frihed af Lorca/Neruda , operaerne  En Florentinsk Tragedie af Zemlinsky og Cosi Fan Tutte af Mozart.

Betty Nansen Teater i Kbh: Master Class af Terrence McNally.

Det Ny Teater i Kbh: West Side Story af Bernstein, musicalerne  Peter Pan af Barrie/Stiles/Drewe/Hall og Marlene Dietrich, den Blå Engel af Christian Lange, The Sound of Music af Rodgers & Hammerstein

Up Stage i Musikteater Vejle, Musikhuset Århus, Aalborg Hallen: Egtved Pigen af Sørensen, Kløvedal, Malling og Høeg, musicalen Julius, m.fl..

Den Ny Opera i Esbjerg: Flagermusen af Strauss (2002)

Den Fynske Opera i Odense: The Fall of The House of Usher af Philip Glass (2008).

Nyt Dansk Musikteater: Musicalerne Den Blå Karussel (2006) og Lyset Over Skagen (2007). Verdens-premiere på musicalen Stjernernes Nat af Kim Sørensen, Thomas Høg og Thomas Malling i februar 2009. (Denne forestilling er desværre blevet aflyst af producenten).

Opsætninger for teatre i Norge:

Chateau Neuf i Oslo:  Musicalerne The Sound of Music af Rodgers & Hammerstein(1988),  Hello Dolly! av Stewart og Herman (1989), og Oliver! af Bart (1992), samt farcen Lukke Øya og Tenk på Norge (1993).

Bryggeteatret i Oslo: Musicalerne  Annie(1991 og 1993) , Godspel (1993) , The Sound of Music (1994).

Grieghallen i Bergen: Operaerne Don Carlos af Verdi (1985) , Eugen Oneguin af  Tchaikowski (1986), Trubaduren af Verdi (1987) , Aida af Verd (1990), La Traviata af Verdi (2004), samt oratorierne  La Atlantida af de Falla og Kristus af Liszt.

Haugesund Teater: Askepot af Chorpening , Brev til en Datter af Wesker.

Teatret Vårt i Molde: Kirkeoperaen Jesu Siste Dagar af Sommerro/Hoem..

Det Norske Teater: Musicalerne Trollmannen frå Oz (1995), Musical Musikal (2002), og dramaet Master Class (2000).

Scene West Victoria: Marlene Dietrich, en Blå Engel af Christian Lange (2003).

Den Nationale Scene I Bergen: La Cenerentola af Rossini (2003), Barberen i Sevilla af Rossini (2004), Cosi Fan Tutte af Mozart (2005), alle for Vest Norges Opera.

Sentrum Scene: Annie (2004)

Chateau Neuf: Annie 2 (2005)

 

Desuden, div. iscenesættelser i Europa, Asia og Amerika bl.a.:

Theatre des Champs Elysees i Paris: Bris/Collage/K af Lambert.

Operaen i Marseille: Rosenkavaleren af R. Strauss.

Sadlers Wells Theatre i London: Operaen The Garden Wall af  Ib Nørholm

Stora Teatern i Gøteborg: Operaen Werther af Massenet

Fila Siete, Madrid: Marlene Dietrich, un Angel Azul og El Magico Prodigioso af Calderon.

Teatro Arlequín, Madrid: La Raya del Pelo de William Holden af Sanchis Sinisterra.

Sorg Opera House (Ohio), Theatre du Residence Palace (Bruxelles),The Great Hall of the People i Beijing: Some Sunny Night, operamusical af Thomas Stanghelle.

 

Underviser på Det DanskeMusical Akademi i Fredericia (2008). 

 

Portrætteret i den danske Blå Bog, samt i Who is Who in Europe, International Dictionary of Biography, International Book of Distinguished Leadership, The International Book of Honour (American Biographical Institute) og den norske Hvem er Hvem i Kulturlivet.