CV

DANIEL BOHR, CV
sceneinstruktør, teaterleder,kulturfomidler, produsent.Dansk statsborger, f. i Buenos Aires

Adresse: Hesselagergaardsvej 20 C, DK 5874 Hesselager

Søn av komponist, forfatter, skuespiller, filminstruktør –og produsent José Bohr og hustru musikpedagog, journalist Bertha Aratuz..

Utgått fra The Grange School, Santiago de Chile 1960. Studier ved: Arkitektskolen, Det Katolske Universitet, Santiago fra 1961; Arkitektskolen ved Madrids Universitet og Den Nasjonale Filmskole i Madrid, fra 1964. Språk: spansk, engelsk, dansk, norsk, fransk, italiensk, portugisisk..

Grundlegger av El Nuevo Teatro Experimental, Madrid 1966, med oppsetning av nye dramatiske verker av bl.a. Giovaninetti, Tardieu, Beckett, Obaldia, Pinter og Ionesco.

Instruktør ved Nasjonalscenerne i Spania og ved Radio og TV fra 1967, med oppsetning av klassikere som Lope de Vega, Calderon, Racine og Corneille, musikaler, operetter og moderne klassikere som Ostrowsky, Behan og Adrien.

Etablert og eksperimenterende teater og turné i Spania 1968-71; filmarbeide i Madrid fra 1971; teaterseminarer for Den Franske Kulturtjeneste i Madrid og Barcelona; journalistisk virksomhet fra 1969 for Radio, TV og dagspresse i Spania og Argentina; foredragsvirksomhet, teaterarbeide og seminarer i Frankrike, Italia, Holland, Danmark og Norge; TV produksjon for Kanal 13 i Argentina; kulturpolitisk aktivitet i Chile og Argentina og turnévirksomhet i Latinamerika til 1972.

Div. bearbeidelser og dramatiseringer, bl. a. En Galmannsdagbok, av Nikolai Gogol og En Drøm om Frihed, av Pablo Neruda; radio –og tv-manuskripter om fransk, italiensk, spansk og latinamerikansk dramatik; essays om teaterteknik og sosiokulturel politik, filmmanuskripter.

Etablerte seg i Danmark i 1972.

Seminar for Boldhus Teatret, Kbh.; underviser ved Den Danske Filmskole 1972-73; lærer i dramatikk og instruktør ved Det Kgl. Operaakademi fra 1973.
Kunstnerisk Leder av Den jyske Opera (Landsoperaen) 1978-81.
Sjef for Aalborg Teater, Den Nordjyske Landsdelsscene, 1981-85.
Direktør og Kunstnerisk Leder for Festspillene i Bergen 1985-88.
Medlem av styret for Den Europeiske Associasjon av Musikfestivaler, Genève fra 1986. Freelance innenfor teater og kulturformidling siden 1988.

Oppsetninger for teatre, radio og TV i Danmark:
Det Kongelig Teater: bl.a. operaerne Faust av Gounod, Cosi fan Tutte av Mozart, Den Gale Konge av Maxwell Davies, Den Hellige Kommunion av Arrabal/Werner, La Traviata av Verdi, og dramaerne Dåseåbneren av Lanoux, En Drøm om Frihet av Neruda, De Fire Små Piker av Picasso.
Odense Teater: Fruen på Sark av Douglas-Home .
Den jyske Opera: bl.a. Boccaccio av von Suppe , Hertug Blåskægs Borg av Bartok, Zigeunerbaronen av Strauss, Figaros Bryllup av Mozart, Cavalleria Rusticana av Mascagni, Bajadser av Leoncavallo, Den Glade Enke av Lehar, En Natt i Venedig av Strauss.
Det Ny Musikteater i Kbh.: Romeo og Julie av Shakespeare/Prokofieff, musikalen Knøttene av Strauss/Gerner, Skrøpeligt –pas på! av Ernotte/Tiber
Amager Scenen i Kbh.: Musicalen Annie.
Privat Teatret i Kbh. og turne: God Natt, Mor av Marsha Norman, Gertrude Stein av Marty Martin, og farsen Enden på Komedie.
Gladsaxe Teater i Kbh.: Musikkens Vogter, av Ernotte/Tiber
Aalborg Teater: Musikalene Ta’ med til Hollywood! og Ikke nu –men nu! samt Når Engle Danser av Cole Porter , Lysistrate av Aristofanes, Huset med de Syv Balkoner, av Casona.
Danmarks Radio og TV: Livet er Drøm av Calderon , Bris/Collage K av Lambert , Det Ble Skabt Så Meget -opera av S.E. Werner, En Drøm om Frihet av Lorca/Neruda , operaene En Florentinsk Tragedie av Zemlinsky og Cosi Fan Tutte av Mozart.
Betty Nansen Teater i Kbh: Master Class av Terrence McNally.
Det Ny Teater i Kbh: West Side Story av Bernstein, musikalen Peter Pan av Barrie/Stiles/Drewe/Hall og Marlene Dietrich, den Blå Engel av Christian Lange.
Up Stage i Musikteater Vejle, Musikhuset Århus, Aalborg Hallen: Egtved Pigen av Sørensen, Kløvedal, Malling og Høeg, musicalen Julius, m.fl. og Nyt Dansk Musikteater: Peter Sabroe –Man Skulle Dø En Sommerdag, Den Blå Karrusel, Lyset Over Skagen (2007).              

Den Fynske Opera: The Fall of The House of Usher, af Philip Glass (2008).

Nyt Dansk Musikteater: Stjernernes Nat (2009). Produksjonen er dessverre blitt avlyst av produsenten.

 

Oppsetninger for teatre i Norge:
Chateau Neuf i Oslo: Musikalene The Sound of Music av Rodgers & Hammerstein, Hello Dolly! av Stewart og Herman, Oliver! av Bart, og Annie 2 (Annie Warbucks) samt farsen Lukke Øya og Tenk på Norge.
Bryggeteatret i Oslo: Musikalene Annie, Godspell, The Sound of Music.
Grieghallen i Bergen:Operaene Don Carlos av Verdi , Eugen Oneguin av Tchaikowski, Trubaduren av Verdi , Aida av Verdi, La Traviata av Verdi, samt oratorierne La Atlantida av de Falla og Kristus av Liszt, og for Vestnorges Opera på Den Nasjonale Scene: La Cenerentola og Barbieren i Seviglia av Rossini, samt Cosi fan Tutte av Mozart.
Haugesund Teater: Askepot av Chorpening , Brev til en Datter av Wesker.
Teatret Vårt i Molde: Kirkeoperaen Jesu Siste Dagar av Sommerro/Hoem.
Det Norske Teater: Musikalene Trollmannen frå Oz, Musical Musikal, og dramaet Master Class.

Desuten, div. iscenesettelser i Europa bl.a.:
Theatre des Champs Elysees i Paris: Bris/Collage/K av Lambert.
Operaen i Marseille: Rosenkavaleren av R. Strauss.
Sadlers Wells Theatre i London: Operaen The Garden Wall av Nørholm
Stora Teatern i Gøteborg: Operaen Werther av Massenet
Fila Siete, Madrid: Marlene Dietrich, un Angel Azul og El Magico Prodigioso av Calderon.
Teatro Arlequín, Madrid: La Raya del Pelo de William Holden av Sanchis Sinisterra.

 

 

Portretteret i den danske Blå Bog, samt i Who is Who in Europe, International Dictionary of Biography, International Book of Distinguished Leadership, The International Book of Honour (American Biographical Institute) og den norske Hvem er Hvem i Kulturlivet.